کیفیت زندگی و شادمانی هرکدام از ما بطور قابل توجهی وابسته به افراد دیگر و شکل ارتباط ما با دیگران است. پس از دیدگاه روانشناسی تجربه بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی بالا بدون توجه به انسانهای دیگر امکانپذیر نیست. |
ما زمانی خوشنودیم و زندگیمان کیفیت دارد که بتوانیم نیازهای خودمان را به خوبی ارضاء کنیم و البته این ارضای نیازهای خود یک شرط دارد و آن این که نیم نگاهی هم به نیازهای دیگران داشته باشیم تا حین ارضای نیازهای شخصی مانع نیازهای دیگران نشویم چون در این صورت نیازهای خودمان نیز با مانع روبرو خواهد شد.
روانشناسی مثبت نگر در 120 کشور دنیا و با نمونهای حدود 200 میلیون نفر مطالعه ای انجام داد. با این هدف که افرادی که زندگی باکیفیت تری دارند و شادمانی درونی بیشتری را تجربه میکنند، بیشتر چه ویژگیهای فکری و رفتاری از خود بروز میدهند؟ در نتیجه این تحقیق ده ویژگی عمده در الگوی فکری و رفتاری این افراد کشف شد. این ده ویژگی عبارتند از :
1- داشتن رابطه پایدار صمیمی
این افراد عموما یک رابطه صمیمی، پایدار و عادلانه دارند (منظور رابطه با یک فرد از جنس مخالف) و زمان زیادی را صرف آن میکنند. منظور رابطهای که در آن هر دو نفر از رابطه لذت میبرند و احساس آرامش میکنند و این رابطه به دور از کنترلگری است. از جنس مخالف فاصله نمیگیرند و آن را تحقیر نمیکنند چون ارتباط با جنس مخالف لازمه زندگی با کیفیت است. هرچند که برخی از ما از افرادی از جنس مخالف خاطرات بد داشته باشیم.
2- داشتن دوستیها و روابط اجتماعی غنی
افراد شاد عموما روابط اجتماعی معناداری را در زندگی خود تجربه میکنند و در این زمینه امکانات دیگر مانند اتومبیل، خانه، ثروت و سطح تحصیلات بالا که منجر به آسایش مالی خواهند شد، بدون وجود ارتباطات اجتماعی غنی، قادر به ایجاد کیفیت و شادمانی در زندگی فرد نخواهد بود.
3- ورزش یا تمرین جسمانی منظم
افراد شادمان نسبت به جسم و سلامتی جسمی خود بیتفاوت نیستند و آن را پاس میدارند.
4- همیاری داوطلبانه
معمولا اولین کسانی هستند که به محتاجان و رهگذران دست یاری دراز میکنند و داوطلب کمک رسانی میشوند و نسبت به اطرافیان خود حتی کسانی که غریبه هستند، بی تفاوت نیستند. اگر وارد مکانی شدید و در صورت نیاز احساس کردید افراد اطرافتان توجهی به شما ندارند، بدانید که اغلب آن افراد انسانهای شادمانی نیستند.
5- قدرشناسی (شکر نعمت، نعمتت افزون کند)
نسبت به مواهب و داشتههایشان هشیارند، شکرگذارند و قدر آنها را به خوبی میدانند. این تفکر تمامی داشتههای ظاهرا کوچک و بزرگ را شامل میشود.
6- خوشبینی
افراد شاد، در هنگام اندیشیدن در مورد آینده، خوشبینند. چه در مورد زندگی شخصیشان و چه در مورد آینده جامعه، در این افراد احساس خوشبینی وجود دارد و نسبت به نقش خود در پیشرفتهای شخصی و اجتماعی نیز خوشبین هستند.
7- زندگی در زمان حال
افراد شادمان در زمان حال زندگی میکنند و از لذتهای دنیا بهره میبرند. این افراد عمده زمان زندگیشان را در گذشته و آینده به سر نمیبرند و نسبت به زمانی که در آن قرار دارند، هشیار هستند.
8- متعهد بودن به اهداف شخصی
افرادی شادمان عموما نسبت به اهدافی که در سر دارند، متعهد هستند و برنامه منظمی برای دنبال کردن آنها دارند.
9- توجه نسبت به اهداف و آرمانهای اجتماعی
افراد شادمان و دارای کیفیت زندگی بالاتر، دغدغههای اجتماعی دارند. این افراد تمام ذهنشان را محدود و منحصر به اهداف شخصی نمیکنند. نسبت به پدیدههای اجتماعی بی تفاوت نیستند و در لابه لای امور زندگی به این موضوعات توجه دارند و هدفگذاری میکنند، پدیدههایی همچون سلامت محیط زیست، کودکان بیسرپرست، تبعیض نژادی، حمایت از حقوق کودکان و غیره.
10- اتکا به تواناییهای خود در مواجهه با مشکلات
افراد شادمان در حالی که مانند دیگر افراد مصائب و مشکلات را تجربه میکنند ولی با این حال همواره عاملیت بالایی دارند و با تکیه بر تواناییهای درونی خود در پی رفع آنها برمیآیند.
پنج مورد از ده ویژگی که بیان شد، مربوط به ارتباطات و افراد دیگر در زندگی است. یعنی کیفیت زندگی و شادمانی هرکدام از ما بطور قابل توجهی وابسته به افراد دیگر و شکل ارتباط ما با دیگران است. پس از دیدگاه روانشناسی تجربه بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی بالا بدون توجه به انسانهای دیگر امکانپذیر نیست.
نویسنده:علی فراهانی
- ۹۷/۰۶/۰۴